henkinen hyvinvointi

Läsnäolemisen taide

Läsnäolemisen taide

Zen perinteessä buddhalaisuudessa  munkit harjoittelevat vuodesta toiseen kehittäen aikomusta hallita mielen hijaisuutta ja olemaan läsnä kaikessa mitä tekee tai missä on, tehden vain yhtä asiaa kerralla.

Kuinka usein olet huomannut ajelehtivasi asiasta toiseen, olevasi hajamielinen, koska siirryt toisesta tilasta toiseen, mutta et oikeasti ole läsnä siinä, mitä juuri sillä hetkellä olet tekemässä – puhut puhelimeen, syöt, keität kahvia – kaikkia yhtäaikaa.

Perhe-elämä vaatii joskus tuota monien askareiden tekemistä yhtä aikaa ja se ei ole missään nimessä väärin – mutta tasapainottamalla toimintaansa ja keskittymällä yhteen tehtävään kerrallaan, olemalla läsnä siinä, mitä tekee,  saattaa olla hyödyllisempää ja nopeampaa ja tehokkaampaa.

Ehkä sinua auttaa seuraava tapa aamulla kun heräät sanot itsellesi “Tiedän että olen hereillä nyt” “Tiedän ajavani autolla työihin nyt” “Tiedän laittavan päivällistä nyt” “Tiedän hengittäväni” Tämä saa sinut läsnäolevaksi siellä missä oletkin ja ajatuksesi eivät harhaile jossain muualla.

Lisää siis aikomuksesi jokaiseen hetkeen, joka on käsillä. Lisää aikomuksesi tehdä yksi asia kerrallaan tänään. Näin toimimalla lisäät joka kerta tiedostavaa aikomusta elämääsi etkä toimi pilottiohjauksella olematta läsnä missään, missä olet sillä hetkellä.

Rita no 291