elämä ja kiire

Joulu

Joulu nimen alkuperä

Suomen kielen sanan joulu alkuperä ei ole kristillinen ilmaisu vaan se on rautakauden lainasana muinaisskandinaavisista kielistä. ja on samaa perua kuin norjan, tanskan ja ruotsin kielen sana jul

Joten joulunajan perinteet ovat paljon kaukaisempaa perua, kuin kristinusko ja Jeesuksen syntymä. Tuhansien vuosien takaa tiedetään aurinkoon, vuoden vaihtumiseen ja sadonkorjuuseen liittyvää historiaa.

Tuo historia vie muun muassa pimeyden ja verijuhlien viettoon liittyviin asioihin. Joulun perinteet ulottuvat jopa 6000 vuoden taakse.  Ennen nykyisiä uskontoja moni kulttuuri palvoi aurinkoa, joka oli pääjumala monissa kulttuureissa.

Joulu on ollut enemmän pimeyteen ja uhraamisen liittyvää aikaa kuin valon juhlaa. Kun päivän valo väheni, nousivat esiin uskomukset pimeyden voimista.  Pimeyden voimat pääsevät valloilleen, kun auringon valo vaimenee.

Valon menettäminen on ollut monina aikoina pelkoa herättävää ja siksi luottiin erilaisia juhlia, tapahtumia, joissa uhrattiin, jotta valo, aurinko saataisiin takaisin. Oli siis tehtävä kaikkensa, jotta valo saadaan takaisin.

Hyvää joulua jokaiselle. Salli oman valosi loistaa.

Rita no 291